W powodzi nic nieznaczących książek o gotowaniu projekt “Smaki Węglina” uwodzi autentycznością pomysłu, autorskimi recepturami i wzruszającą szatą graficzną.
Pomysł, żeby do książki zaprosić mieszkańców lubelskiego Węglina jest świetny. Za każdym przepisem stoi talent i pracowitość Autorki przepisu. Za kształtem pisma – wrażliwość. Za całością książki smak domu, rodzinnych stron, w końcu Lublina. Być może można było bardziej zróżnicować przepisy, ułożyć je w naturalnej kolejności: przystawka na zimno, na gorąco, drugie, deser. Być może. Ale mamy za to gruby zeszyt z przepisami, szyty, wygodny do rozłożenia na kuchennym stole. Autentyczny. Wiarygodny.
W powodzi nic nieznaczących przepisów, które zaśmiecają internet, książek i albumów o gotowaniu, które kończą żywot w księgarni taniej książki, a potem idą na przemiał – skromne i szlachetne wydawnictwo “Smaki Węglina” zasługuje na pieczątkę: Hand made. A może na jeszcze ważniejszą: Heart made.
Wybieramy zatem kilka przepisów, które najbardziej nas ucieszyły. 5 na Wigilię i 1 na świąteczny obiad. Niech będą pięknym darem pod choinkę.
Małgorzata Bodzioch, Kanapka ze śledziem
Składniki:
bagietka,
masło,
śledź solony,
1 cebula,
śmietana 12%,
żółte pomidorki,
1 ostra papryczka (zielona lub czerwona), szczypiorek.
Wykonanie: bagietkę podpiec i przekroić,
a następnie posmarować masłem. Wycisnąć sok z pomidorków. Położyć kolejno składniki: śledzia pokrojonego w paski, śmietanę, plastry cebuli, pomidorki, paprykę. Posypać szczypiorkiem.
Ewa Szewczuk, Śledzie w koperku
Składniki:
4 płaty śledzi,
1 kwaśne jabłko,
5 sztuk średnich ogórków konserwowych, 1 średnia cebula,
pęczek koperku,
majonez, sól.
Wykonanie: Śledzie, jabłko, ogórki, cebulę pokroić w kostkę. Dodać koperek i sól do smaku. Wymieszać z majonezem.
Monika Kalinowska, Sałatka z Australii
Składniki:
2 główki cykorii
, 2 jabłka,
pół cytryny,
2 łyżki oliwy z oliwek,
szczypta soli (opcjonalnie)
, pół łyżeczki miodu (opcjonalnie).
Wykonanie: Cykorię i jabłko pokroić w długie paski. Skropić sokiem z cytryny
i polać oliwą. Można posypać solą i polać miodem.
Monika Spuz -Szpos, Zupa grzybowa postna
Składniki:
włoszczyzna,
5-6 ziaren ziela angielskiego,
2-3 liście laurowe,
sól,
suszone borowiki i podgrzybki, zasmażka z masła i mąki (opcjonalnie).
Wykonanie: suszone grzyby zalać zimną wodą i moczyć przez noc. Rano, do otrzymanego wywaru z grzybami wrzucić włoszczyznę i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż warzywa zmiękną. Wyjąć grzyby i warzywa,
a następnie pokroić je w kostkę i wrzucić do zupy. Opcjonalnie można dodać masło lub zrobić zasmażkę i dodać do zupy.
Małgorzata Ciorgoń, Placek z marchwi Babci Karolci
Składniki:
4 jajka,
1,5 szklanki cukru
, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i cynamonu, 3 łyżki kakao,
1,5 szklanki mąki tortowej, niepełna szklanka oleju,
2 szklanki surowej marchwi, garść orzechów i rodzynek, cukier puder do dekoracji.
Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę za pomocą miksera. Następnie dosypać suche składniki i dolać olej. Dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem
i posypaną bułką tartą, a następnie piec w temperaturze 180° przez około 40 minut (aż patyczek wetknięty
w ciasto będzie suchy po wyjęciu).
Monika Kalinowska, Potrawa gruzińska Wujka Tośka
Składniki:
1 kg schabu wieprzowego,
pół szklanki wody lub wytrawnego wina,
8 średnich ziemniaków,
100 g masła
, 2 ząbki czosnku,
pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół łyżeczki papryki mielonej ostrej. Marynata do mięsa:
pół szklanki oleju,
4 ząbki czosnku,
pół łyżeczki kolendry,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej.
Wykonanie: mięso pozostawić przez noc
w marynacie, najlepiej w naczyniu żaroodpornym. Dolać wody lub wytrawnego wina i piec przez godzinę w temperaturze 175°. Ziemniaki umyć dokładnie szczoteczką. Rozkroić wzdłuż na pół i osuszyć. Ułożyć na suchej blaszce i upiec. Do masła dodać czosnek i paprykę. Wymieszać .
Waldemar Sulisz
A tak projekt zapowiadano
Zapraszam serdecznie do wspólnego odkrywania „Smaków Węglina”, czyli projektu kulinarno-wydawniczego w Dzielnicowym Domu Kultury „Węglin”. Chciałabym, aby powstała książka kucharska z przepisów naszych Babć i Mam, przepisów ulubionych, z historią rodzinną w tle, i tych, do których często wracamy. Zebrane przepisy zostaną opisane krótką historią oraz zilustrowane przez uczestników spotkań, a następnie wydane w formie książkowej. Publikację przepisów chciałabym połączyć z degustacją zamieszczonych w książce potraw.
Mam nadzieję, że będziemy wspólnie uczestniczyć w tej smakowitej przygodzie, niezależnie od wieku. Z ogromnego wachlarza różnorodnych przepisów na pewno uda się stworzyć niepowtarzalne wydawnictwo. (Monika Spuz-Szpos)