Figi Marysieńki

Figi Marysieńki

Paweł Loroch, książę redaktorów radiowych i kulinarnych zrekonstruował recepturę na Figi Marysieńki Sobieskiej. Oto przepisy, które przygotował na jeden z Europejskich Festiwali Smaku w Lublinie.

Omlet z tartoflami

Czyli z osobliwością ogrodów cesarskich przesłanych Marysieńce przez króla z Wiednia (choć danie kochają też Hiszpanie).
Składniki: dużo jaj, oliwa, ziemniaki wysokoskrobiowe, pokrojone w kostkę, sól, pieprz, gałka muszkatołowa w całości, plus tarka, cukier, oliwki, kapary.
Wykonanie: na gorącej oliwie usmażymy na złoto kostki ziemniaków z wszystkimi przyprawami, posiekanymi oliwkami i takimi kaparami, zalejemy je masą jajeczną i usmażymy z dwóch stron na złoto. Pokroimy na trójkąty, w każdy wbijemy wykałaczkę i puścimy między ludzi. niespodziewanie okaże się, że to u nas powstała gwiazda hiszpańskich kulinariów, tortilla de patatas.

Omlet z wiśniami

A skoro królewska para przepadała za słodyczami, podajmy wety. – Proponuję drugi omlet: z wiśniami od konfiturnika i barokowym sosem limonkowym – mówi Paweł Loroch.
Składniki: dużo jaj, masło, limonki, rodzynki, sok wiśniowy, konfitura wiśniowa, mąka ziemniaczana, pieprz, szafran, gałka muszkatołowa, sól, gęsta śmietana.
Wykonanie: podczas smażenia omletu (do którego zetrzemy nieco limonkowej skórki) ugotujemy sos z soku wiśniowego i limonkowego, konfitur, rodzynek i przypraw. Po doprowadzeniu go do wrzenia zagęścimy całość odrobiną mąki ziemniaczanej i wymieszamy z masłem. Omlet potniemy na osiem trójkątów, na każdy damy nieco sosu – i gotowe.

Figi damskie Marysieńki

Trzeci omlet nazwałem „Figi damskie Marysieńki”. Proponuję przyrządzić go na finał naszych radosnych warsztatów.
Składniki: dużo jaj, masło najlepsze, sól, kilka świeżych fig, miód płynny, ocet balsamiczny, nieco imbiru, gładki kozi serek twarogowy, świeża mięta.
Wykonanie: figi ugotujemy krótko w miodzie i occie z imbirem, wymieszamy je z pulchnym twarożkiem, nadzienie umieścimy w cienkim, świeżo usmażonym omlecie, złożymy go na pół i wytniemy ostrym nożem nogawki, nadając daniu kształt majtek. Udekorujemy świeżą figą, listkiem mięty i malunkiem z sosu miodowo-octowo-figowego.

 

Dodaj komentarz