Czarna porzeczka Hirka

Hieronim Błażejak, jeden z najważniejszych speców do starych odmian drzew i krzewów oraz nalewek bardzo ceni sobie nalewkę na czarnej porzeczce. Oto jego autorski przepis.

Składniki: 20 litrów czarnej porzeczki obranej z szypułek, 10 lasek wanilii, 10 cm cynamonu (grubej laski), 10 litrów 75-procentowego alkoholu, 5 kg cukru, 1 kg miodu wielokwiatowego, 4 litry 75-procentowej listkówki (nalewki z młodych listków czarnej porzeczki), 7 litrów wódki 40-procentowej.

Wykonanie: owoce i przyprawy zalać 75-procentowym alkoholem (sporządzonym ze spirytusu) i odstawić w nasłonecznionym, ciepłym miejscu. Po pół roku nalew zlać, a owoce zasypać cukrem, dodać płynny miód i pozostawić na miesiąc, często wstrząsając butlą, aby cukier oraz miód dobrze się rozpuściły. Powstały syrop zlać i zmieszać z pierwszym nalewem i dodać 4 litry listkówki oraz 1 litr syropu z listkówki (po zlaniu nalewu z listków zalewa się je syropem sporządzonym z 1 litra wody i 1 kg cukru w ilości takiej, aby syrop przykrył listki i trzyma minimum 1 miesiąc), zaś owoce ponownie zalać 7 litrami 40-procentowego alkoholu. Po upływie miesiąca zlać drugi nalew i połączyć z uprzednio przygotowaną mieszanką. Nalewka powinna dojrzewać co najmniej pół roku, ale im dłużej stoi, tym jest lepsza.

Dodaj komentarz