Cytrynówka z kawą

Jedna z najbardziej aromatycznych nalewek. Bardzo lubiana, doskonała do obiadu. Ważne, by nastawić ją na ekologicznej cytrynie.

Składniki: 1 duża cytryna, garść ziarenek kawy, 3 łyżki płynnego miodu, 1 łyżka przegotowanej wody, 0,75 l wódki 45%, 1/2 laski wanilii, 3 rozgniecione ziarna kardamonu, 2 goździki, ziarenko pieprzu

Wykonanie: cytrynę sparzyć, ponakłuwać i naszpikować ziarnami kawy. Miód rozcieńczyć przegotowaną wodą i wlać do słoja razem z wódką, dodać przypraw. Przez cytrynę przeciągnąć sznurek i zawiesić nad alkoholem. Zamknąć na 3 tygodnie. Następnie nalew przefitrować, cytrynę wycisnąć, dodać sok do nalewki. Po 3 tygodniach jest pyszna, delikatna, bardzo, bardzo aromatyczna. Polecamy.

Dodaj komentarz