Nalewka z cytryńca chińskiego to jedna z najbardziej aromatycznych nalewek. Sporządził ją Czesław Jung z Głuska. Nalewka świeciła triumfy na kazimierskich turniejach, jest bardzo aromatyczna. – Trzykrotnie sadziłem cytryniec, trzykrotnie szukałem mu miejsca. Zaowocował po 10 latach. Warto było – mówi inż. Czesław Jung. Owoce po zlaniu nalewki, żute w małych ilościach usuwają zmęczenie – dodaje Danuta Niżyńska w Warszawy. Nic dziwnego, że nalewkę na cytryńcu dostawali radzieccy lotnicy. Wyostrzała wzrok. Jeśli idzie o właściwości zdrowotne – można porównać ją do nalewki z żeń-szenia. Oto autorski i skondensowany przepis Pana Czesia.
Składniki:
1 litr owoców cytryńca chińskiego
1 litr mleka „nadbużański dzban”
1 litr spirytusu 95%
0,75 kg cukru
3/4 laski wanilii
3 goździki
1 gwiazdka anyżu
kilka liści cytryńca.
Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki.
Często wstrząsać słojem.
Po upływie 8 tygodni przefiltrować przez bibułę i rozlać do butelek.
O cytryńcu:
Cytryniec jest pnączem ogrodowym. Opis jego zdrowotnych właściwości znajduje się już w pierwszej chińskiej farmakopei z roku 250 p.n.e. Jest “owocem o pięciu smakach”, jego okrywa jest słodka, miąższ kwaśny, nasiona gorzkie i cierpkie, a proszek z nasion nabiera podczas przechowywania smaku słonego. Dr. Andrew Chevalier z Anglii stwierdził, że ekstrakt z cytryńca poprawia szybkość i klarowność myślenia, dodaje sił witalnych. Uwaga: Nalewki z cytryńca nie mogą pić: osoby cierpiące na nadpobudliwość nerwową, bezsenność, nadciśnienie tętnicze i zaburzenia w pracy serca.