Zupa oscypkowa od Wojtka Komperdy

Bardzo smaczna, posilna, można uwarzyć w kociołku na trawce. Bardzo pasuje do potraw z grilla. A więc do dzieła.O zupie parę lat temu usłyszeliśmy od Wojtka Komperdy. A ponieważ przypomina chlebową, z którą bardzo nam po drodze, ugotowaliśmy. Jest prędka w gotowaniu i prędka w jedzeniu. Składniki: 10 łyżek grubo startego oscypka 2 żółtka 2 cebule 40 dag tłuszczu 200 g chleba 1 l bulionu warzywnego sól Wykonanie: W kociołku rozpuścić tłuszcz, wrzucić bardzo drobno posiekaną cebulę, podsmażyć, wrzucić chleb pokrojony w kostkę i przyrumienić z cebulką. Zalać bulionem. Niech sobie pobulgoce w garnku. Po kwadransie wsypać oscypek i rozmieszane żółtka. Można doprawić gałką muszkatołową.