Zupa dyniowa z imbirem i Bursztynem

Dynie dojrzały. Złocą się na straganach i polach. Pod Wisznicami - ziemia ma dyniowy kolor. Stamtąd właśnie pochodzi przepis na regionalną zupę dyniową. Wzbogacony serem Bursztyn. To jest właśnie Smak Regionów. Składniki:  1 litr bulionu warzywnego, 50 dag dyni, 1 ziemniak, 2 białe kawałki pora, 2 cebule, kawałek świeżego imbiru, 1 chili,  2 ząbki czosnku, śmietana, masło, oliwa, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, 3 łyżki kremówki, ser bursztyn Wykonanie:  W garnku rozgrzać oliwę z masłem, wrzucić pokrojone pory, cebulę, chili i starty imbir. Zeszklić, dodać dynię pokrojoną w kostkę, dusić 5 minut, dodać pokrojonego w kostkę ziemniaka. Podsma żyć, zalać wywarem, dodać posiekaną czuszkę. Zagotować, doprawić solą roztartą z czosnkiem, pieprzem, gałką i śmietaną. Pod koniec gotowania dodać trochę startego sera Bursztyn. Podawać z czosnkowymi grzankami. Lub solidną wkładką z panierowanego sera Bursztyn. Uwaga: zupę z dyni można podać w połówkach dyni. Waldemar Sulisz, fot. Małgorzata Sulisz