Wiktuały, kuchnia, kultura jedzenia w przestrzeni historycznej

Zapraszamy na niezwykle ciekawą konferencję naukową do Krakowa, która która odbędzie się w dniach 9-10 kwietnia 2015 roku w gmachu Uniwersytetu Pedagogicznego im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie. Oto, co na temat celów konferencji piszą organizatorzy: Pragniemy poświęcić ten czas na rozmowę o statusie i miejscu, jakie w historii zajmowały produkty spożywcze, ich rodzaje oraz ceny, sposoby przyrządzania i podawania posiłków, obyczaje i zachowanie się przy stole, jak również inne pojęcia związane z tematyką kuchni. Chcemy przyjrzeć się także różnym aspektom korespondującym z tematem przewodnim konferencji, m.in. kulturze materialnej związanej z jedzeniem, podejściu współczesnych do kuchni oraz żywności i ziołom pod względem medycznym i wierzeniowym, czy prezentacji jedzenia i obyczajowości spożywania posiłków w sztuce i literaturze. Interesuje nas ich dosłowność, lecz również metafora i symbol obecny w licznych naukowych dyskursach. Proponowany przez nas temat zachęca szerokim spektrum odniesień estetycznych, społecznych, czy kulturowych. Tematy konferencji Zapowiadają się intrygująco: Rolnictwo, hodowla, pasterstwo, przemysł spożywczy, handel – podstawa bytności człowieka; przepisy oraz metody przygotowywania posiłków; kultura materialna (naczynia, pomieszczenia związane z kuchnią oraz konsumpcją pożywienia i trunków); „nie dla każdego: jeść i powijać pasa” - kuchnia a zróżnicowanie społeczne; chała, börek, bal-mai – kuchnia a zróżnicowanie etniczne i kulturowe; medycyna, przesądy, zabobony – kuchnia lecznicza i ziołolecznictwo; à la Arcimboldo – motyw jedzenia w literaturze i sztuce. Informacje o konferencji znajdziecie na stronie organizatora, pytania można kierować na adres: [email protected] Małgorzata Wielgosz