Waldemar Sulisz. Miodek z mniszka jest miodzio. Przepis, wideo

Mniszek, zwany popularnie mleczem złoci się na polach. Czy wiecie, że można z niego zrobić smaczny miód, który jest skutecznym lekarstwem na przeziębienie, ma właściwości rozweselające, a lekarze powinni ordynować go pracoholikom? Zrobienie miodu jest banalnie proste, a na dość żmudną czynność zbierania kwiatów można umówić się z przyjaciółmi. Jest co zbierać, bo na jeden słoiczek trzeba uzbierać 150 kwiatów. Mniszek od dawna wykorzystywany był w kuchni. Z młodych listków można przyrządzać sałatkę, tak jak z rukoli. Z płatków mniszka, cukru i cytryny robi się wino. Z korzenia Anglicy szykują sobie dandelion and burdock (tłum. mniszek i łopian) - smaczny napój. A młode pączki mniszka można marynować jak kapary. Czy miodek, który za chwilę zrobimy jest zdrowy? Voilà. Substancje zawarte w mniszku łagodzą problemy wątrobowe, trawienne, obniżają poziom cholesterolu, pomagają w leczeniu miażdżycy, początków cukrzycy, otyłości, a nawet reumatyzmu. Dzięki zawartości interferonu podnosi odporność. Miodek jest także całkiem skutecznym afrodyzjakiem. A więc robimy miodek A to bardzo proste. - Zasada jest następująca. Zrywamy kwiaty, rozkładamy na papierze, żeby przeschły, a drobne żyjątka poszły, wyparzamy wrzątkiem w garnku, cedzimy napar, dodajemy wyciśnięty ze sparzonych kwiatów eliksir i gotujemy z cukrem - mówi Danuta Pietrusik z Kodnia. Składniki: 300 kwiatów, pół litra wody, pół kg cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 4 cząstki pomarańczy, 1 goździk na smak. Wykonanie: Kwiaty rozkładamy na pergaminie na kilka godzin. Zalewamy w garnku wrzątkiem razem z pomarańczą i goździkiem. Odstawiamy na kilka godzin. Przecedzamy przez płótno, wygniatamy kwiaty, dodajemy cukier i sok z cytryny. Gotujemy kilka godzin na wolnym ogniu. Kiedy syrop złapie miodowy kolor i stanie się gęsty, wlewamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i czekamy jak wystygnie. Na pierwszy ogień jemy na świeżym chlebie jak miód. Miodzio. Waldemar Sulisz
A tu jak zrobić gliceryt. W akcji Ziołowy zakątek - bardzo polecamy ten blog.