Thịt Heo Quay. Boczek na bardzo chrupko

Thịt Heo Quay to prawdopodobnie najbardziej chrupiący boczek na świecie. Rozpływa się w ustach. Jest wyśmienity na gorąco. Równie doskonały na zimno. Z tym, że jest jeden problem. Ten gorący, nigdy nie zostaje. No chyba, że zrobicie 3 kilogramy na święta. Przepis zawdzięczam Edycie, która opublikowała zdjęcie tego cymesu w grupie "Zdrowo podjeść". Oto instrukcja obsługi wietnamskiego boczku. Na noc się 1 kg drania marynuje. Żeby drania zamarynować, stronę bez skóry nacina się na głębokość 1 cm (łatwiej zresztą potem boczek kroić). Robi się mieszankę nr 1: 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków. Tą mieszanką naciera się boczek w miejscach bez skóry, wcierając ją też w nacięcia. Robi się też mieszankę nr 2: 2 łyżeczki soli i 1 łyżeczka białego octu. Osusza się skórę boczku papierowym ręcznikiem i naciera ją tylko 1/3 tej mieszanki. Owija folią i do lodówki. Następnego dnia pieczenie. Trzeba osuszyć skórę, ułożyć boczek na na folii aluminiowej w brytfannie. Piec 20 minut skórą w dół. W temperaturze 200 stopni Celsjusza. Wyjąć, obrócić, osuszyć skórę, posmarować 1/3 mieszanki nr 2, piec kolejne 20 minut. Znów wyjąć, znów posmarować resztą mieszanki soli z octem, piec ostatnie 20 minut. Ten ocet jest bardzo ważny, nadaje niebywałą chrupkość skórce! Razem pieczemy godzinę. Teoretycznie. Praktycznie zawsze ten czas wydłużam po parę minut. Jak chce się drania upiec więcej? Podziel na mniejsze kawałki - tak po pół kilo - zawsze to więcej powierzchni do rumienienia się. W trakcie pieczenia obserwuj skórę: mają się na niech pojawiać te zwiastujące chrupkość bąbelki. Trzeba manewrować temperaturą: żeby była wystarczająco wysoka, ale nie tak wysoka, żeby drania spalić. Mieszanki octu z solą zawsze można zrobić i dodać nieco więcej. Jeśli skórka od tego wyjdzie zbyt słona, warstewkę zgromadzonej na niej soli można delikatnie zeskrobać. Edyta Wirginia Jaczewska/ Przepis opublikowany na Grupie Zdrowo podjeść Fot. http://ninocoffee.com