Smaki Węglina

Smaki Węglina

W powodzi nic nieznaczących książek o gotowaniu projekt “Smaki Węglina” uwodzi autentycznością pomysłu, autorskimi recepturami i wzruszającą szatą graficzną.

Pomysł, żeby do książki zaprosić mieszkańców lubelskiego Węglina jest świetny. Za każdym przepisem stoi talent i pracowitość Autorki przepisu. Za kształtem pisma – wrażliwość. Za całością książki smak domu, rodzinnych stron, w końcu Lublina. Być może można było bardziej zróżnicować przepisy, ułożyć je w naturalnej kolejności: przystawka na zimno, na gorąco, drugie, deser. Być może. Ale mamy za to gruby zeszyt z przepisami, szyty, wygodny do rozłożenia na kuchennym stole. Autentyczny. Wiarygodny.

W powodzi nic nieznaczących przepisów, które zaśmiecają internet, książek i albumów o gotowaniu, które kończą żywot w księgarni taniej książki, a potem idą na przemiał – skromne i szlachetne wydawnictwo “Smaki Węglina” zasługuje na pieczątkę: Hand made. A może na jeszcze ważniejszą: Heart made.

Wybieramy zatem kilka przepisów, które najbardziej nas ucieszyły. 5 na Wigilię i 1 na świąteczny obiad. Niech będą pięknym darem pod choinkę.

Małgorzata Bodzioch, Kanapka ze śledziem

Składniki:
 bagietka, 
masło, 
śledź solony, 
1 cebula, 
śmietana 12%, 
żółte pomidorki, 
1 ostra papryczka (zielona lub czerwona),  szczypiorek.
Wykonanie: bagietkę podpiec i przekroić,
a następnie posmarować masłem. Wycisnąć sok z pomidorków. Położyć kolejno składniki: śledzia pokrojonego w paski, śmietanę, plastry cebuli, pomidorki, paprykę. Posypać szczypiorkiem.

Ewa Szewczuk, Śledzie w koperku

Składniki:
 4 płaty śledzi,
 1 kwaśne jabłko, 
5 sztuk średnich ogórków konserwowych, 1 średnia cebula, 
pęczek koperku, 
majonez,  sól.
Wykonanie: Śledzie, jabłko, ogórki, cebulę pokroić w kostkę. Dodać koperek i sól do smaku. Wymieszać z majonezem.

Monika Kalinowska, Sałatka z Australii

Składniki:
 2 główki cykorii
, 2 jabłka, 
pół cytryny, 
2 łyżki oliwy z oliwek, 
szczypta soli (opcjonalnie)
, pół łyżeczki miodu (opcjonalnie).
Wykonanie: Cykorię i jabłko pokroić w długie paski. Skropić sokiem z cytryny
i polać oliwą. Można posypać solą i polać miodem.

Monika Spuz -Szpos, Zupa grzybowa postna

Składniki:
 włoszczyzna, 
5-6 ziaren ziela angielskiego, 
2-3 liście laurowe, 
sól, 
suszone borowiki i podgrzybki, zasmażka z masła i mąki (opcjonalnie).
Wykonanie: suszone grzyby zalać zimną wodą i moczyć przez noc. Rano, do otrzymanego wywaru z grzybami wrzucić włoszczyznę i przyprawy. Gotować na wolnym ogniu przez około 2 godziny, aż warzywa zmiękną. Wyjąć grzyby i warzywa,
a następnie pokroić je w kostkę i wrzucić do zupy. Opcjonalnie można dodać masło lub zrobić zasmażkę i dodać do zupy.

Małgorzata Ciorgoń, Placek z marchwi Babci Karolci

Składniki: 
4 jajka, 
1,5 szklanki cukru
, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, sody oczyszczonej i cynamonu, 3 łyżki kakao, 
1,5 szklanki mąki tortowej, niepełna szklanka oleju, 
2 szklanki surowej marchwi, garść orzechów i rodzynek,  cukier puder do dekoracji.
Wykonanie: Jajka utrzeć z cukrem na jednolitą masę za pomocą miksera. Następnie dosypać suche składniki i dolać olej. Dodać marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto wyłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem
i posypaną bułką tartą, a następnie piec w temperaturze 180° przez około 40 minut (aż patyczek wetknięty
w ciasto będzie suchy po wyjęciu).

Monika Kalinowska, Potrawa gruzińska Wujka Tośka

Składniki:
 1 kg schabu wieprzowego, 
pół szklanki wody lub wytrawnego wina, 
8 średnich ziemniaków, 
100 g masła
, 2 ząbki czosnku, 
pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół łyżeczki papryki mielonej ostrej. Marynata do mięsa: 
pół szklanki oleju, 
4 ząbki czosnku, 
pół łyżeczki kolendry, 
1 łyżeczka ziół prowansalskich, 
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej.
Wykonanie: mięso pozostawić przez noc
w marynacie, najlepiej w naczyniu żaroodpornym. Dolać wody lub wytrawnego wina i piec przez godzinę w temperaturze 175°. Ziemniaki umyć dokładnie szczoteczką. Rozkroić wzdłuż na pół i osuszyć. Ułożyć na suchej blaszce i upiec. Do masła dodać czosnek i paprykę. Wymieszać .

Waldemar Sulisz


A tak projekt zapowiadano

Zapraszam serdecznie do wspólnego odkrywania „Smaków Węglina”, czyli projektu kulinarno-wydawniczego w Dzielnicowym Domu Kultury „Węglin”. Chciałabym, aby powstała książka kucharska z przepisów naszych Babć i Mam, przepisów ulubionych, z historią rodzinną w tle, i tych, do których często wracamy. Zebrane przepisy zostaną opisane krótką historią oraz zilustrowane przez uczestników spotkań, a następnie wydane w formie książkowej. Publikację przepisów chciałabym połączyć z degustacją zamieszczonych w książce potraw.
Mam nadzieję, że będziemy wspólnie uczestniczyć w tej smakowitej przygodzie, niezależnie od wieku. Z ogromnego wachlarza różnorodnych przepisów na pewno uda się stworzyć niepowtarzalne wydawnictwo. (Monika Spuz-Szpos)

Dodaj komentarz