Restaurant Week w Lublinie. Gdzie i na co pójść?

Dwa razy więcej restauracji, intrygujące propozycje szefów kuchni. W tym roku Emocje na talerzach mogą sięgnąć zenitu. Festiwal Restaurant Week rusza 21 kwietnia 2017. Święta to najlepszy moment, żeby sprawdzić ofertę restauracji, wybrać to, co najlepsze i szybko zarezerwować stolik za pośrednictwem strony: www.restaurantweek.pl  - bo stoliki znikają jak Pendolino z Warszawy do Gdańska. Waiter carrying plates with meat dish on some festive event, party or wedding reception Pociąg do dobrego smaku zatrzyma się na przystanku Lublin już 21 kwietnia Gdzie dobrze zjemy? Żeby emocje na talerzach sięgnęły zenitu, najbardziej doświadczeni i kreatywni szefowie kuchni przygotowali specjalne menu degustacyjne składające się z trzech dań: przystawki, dania głównego i deseru. Festiwalowa cena z taką ucztę to 39 zł. Czyli średnia cena jednego dania w dobrej restauracji. W tegorocznej edycji Lublin Restaurant Week 2017  biorą udział nastepujące restauracje: 16 stołów, 2PIER, Acerna, Alan Hugs, Atrium, Aventino, Beletage Grand Hotel, Chapter ONE, Czarcia Łapa, EGO Hotel Alter, G20 Resto Bar, Grodzka 15, Heban, Hotel Agit, Hotel Europa, Hotel Luxor, In Between, Insomnia, Locomotiva, Od Kuchni, The Olive Hotel Ilan, Perła Arena, Perłowa, Sarzyński, Thai Story, Trybunalska City Pub. Raw tuna tartar elegant italian snack on a plate Restaurant Week to festival zjawiskowych dań, które najpierw je się oczami Co ugotują szefowie kuchni? Żeby sprawdzić menu wchodzimy na stronę festiwalu. Każda restauracja przygotowała 2 rodzaje menu: z mięsem i bez. Jeśli idziemy we dwoje - warto zamówić oba zestawy. I zamieniać się talerzami. Co tu kryć, to wielka przygoda, bo połączenia na talerzach przy każdej z potraw są zaskakujące, intrygujące i bardzo kreatywne. Co nas uwiodło? Już piszemy. Polędwiczka wieprzowa faszerowana kaszanką, otulona boczkiem. Podana w towarzystwie sosu cydrowego, gratin ziemniaczanego oraz sałatki z rukoli i buraka - restauracja 2 Pi ER Comber z królika podany na polencie z miętą, sosem limonkowo-śmietanowym, świeżym tymiankiem oraz karmelizowaną młodą marchewką - restauracja Alan Hugs Chimichanga z cheddarem, fasolką czerwoną, pieczarkami, cebulą i kukurydzą, podana z guacamole i salsą warzywną - restauracja BelEtage IBB Grand Gotel Lublinianaka Kaczka marynowana w Cydrze Lubelskim, prażona kasza pęczak, piklowana cebula - restauracja Ego hotel Alter Roladka z indyka, orzechy ziemne, polędwiczka z malinami, krem kawowo-marchewkowy - restauracja Eko hotel Agit Comber jagnięcy podawany na puree z batatów i owocami granatu, zielone pistacje - restauracja Insomnia Schab z wieprzowiny rasy puławskiej sous vide marynowany w ekstrakcie drożdżowym, podany z fasolą z orzełkiem, kalarepą marynowaną w soku z marchwi, pianą z piwa, kremem z sałaty masłowej oraz świeżym chrzanem - restauracja Perłowa Pijalnia Piwa Filet z suma z Pustelni, karmelizowana cykoria, majonez cytrusowy vege, chips amarantus - restauracja Sarzyński Chrupiące pierożki won ton z warzywami , serwowane z sosem słodko - kwaśnym - restauracja Thai Story Karczek cielęcy duszony w niskiej temperaturze, z nutą cynamonu i tymianku, podany na zapiekance gratin, z kapustą kiszoną po żydowsku - restauracja The Olive hotel Ilan Tiramisu dessert Lublin Restaurant Week 2017 to także wyśmienite desery Trzy najlepsze desery Ciężko wybrać, bo wiele propozycji - to desery wybitne. Żeńska część redakcji jem Lublin wybrała: Tiramisu z piwem Guinness - restauracja Acerna Panna cotta z Turron de Jijona (hiszpańska chałwa migdałowo-miodowa) posypana wiórkami czekoladowymi i pudrem z karmelu - restauracja Browar Grodzka 15 Biała czekolada, rzodkiewka, malina, pieprz syczuański - restauracja Chapter One by Piotr Kwiatosz baner Emocje na talerzach Wiosenna edycja Festiwalu jest dedykowana restauracyjnym emocjom. Według badań żółte produkty uwalniają znaczne ilości hormonów szczęścia, ponieważ jasne kolory kojarzymy z radością. Czerwień na talerzach – utożsamiana z pikanterią – budzi żywioły - piszą organizatorzy. Potwierdzamy. Byliśmy na tastingu w Hotelu Alter i IBB Grand Hotel Lublinianka. Recenzje za moment. Waldemar Sulisz