Pyszne ciasteczka z marchewki

Dobre te ciasteczka wychodzą... Można je szybko zrobić i pasują do wszystkiego. Także, jak chcecie kogoś zaskoczyć... to zamiast robić jajecznicę... można przygotować właśnie te pocieszne ciasteczka. ciasteczka Wołamy najmłodszego członka rodziny do wycinania ciasteczek…... ciach, ciach, ciach... i małe rączki wycinają... i gotowe! Zabawy przy tym dużo! Składniki: Mąka (30 dkg), kilka marchewek, 2 łyżeczki proszku do pieczenia... niech będzie, że dwie łyżeczki, 1 margaryna, ale!, że ja mam za oknem mleczarnię, to wybrałem masełko (bychawskie), foremki do ciasta. Wykonanie: Marcheweczkę myjemy, obieramy i ścieramy  na tarce... a ścieramy ją najdrobniej jak się da. (Jeżeli macie w domu dziecko, może ono to zrobić za Was… ale trzeba mieć baczenie, żeby się nie pokaleczyło. To się nazywa edukacja kulinarna! 🙂 Wrzucamy wszystkie składniki do miski, czyli mówiąc dokładnie – mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, margarynę/masło, startą marchewkę i mówiąc fachowo - zagniatamy ciasto. A zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na 3 godziny... lub do zamrażalnika jeżeli jesteśmy niecierpliwi. W zamrażalniku powinno być ono nie dłużej niż 30 minut. Wyjmujemy ciasto z lodóweczki i go rozwałkowujemy, żeby miało grubość 3 milimetrów : ) i wołamy najmłodszego członka rodziny do wycinania ciasteczek…... ciach, ciach, ciach... i małe rączki wycinają... i gotowe! Zabawy przy tym dużo! 😀 (Jeżeli rozwałkujemy na więcej niż 3 milimetry, nie będą to już ciasteczka, a ciastka!) Wycięte ciasteczka smarujemy jajeczkiem i posypujemy cukrem. Pieczemy je w piekarniku na żółty kolor w temperaturze 170 - 180 stopni Celsjusza. Wydaje mi się, że to trwa coś koło 20 minut. Dobre te ciasteczka wychodzą... Można je szybko zrobić i pasują do wszystkiego. Także, jak chcecie kogoś zaskoczyć... to zamiast robić jajecznicę... można przygotować właśnie te pocieszne ciasteczka...   Tomasz "Stary Wujek" Tytłak