Przepis na nadbużański kwas z kwiatów czarnego bzu

Czarny bez jeszcze kwitnie. Można z jego kwiatów usmażyć pyszne placuszki, można zrobić nalewkę. A czy próbowaliście kwasu bzowego? czarny bez placki Zimny kwas bzowy bardzo dobrze smakuje do placuszków z kwiatów czarnego bzu Podaję przepis na kwas bzowy. W Polsce nazywają ten orzeźwiający napój " limoniada" a na Ukrainie "kwas". Proporcje są na oko. Jak napój będzie gotowy, to po spróbowaniu można albo dodać cukru, albo wody, albo kwasku lub nawet plastry cytryny. bez Kwiat czarnego bzu, trzeba sprawdzić, czy nie ma na nim mszycy, ułożyć zerwane grona na białym papierze, żeby poszły sobie ogrodowe żyjątka Dać 17 - 20 szt kwiatu bzu czarnego (kwiaty w sensie grona) na 1 wiadro wody, trzymać 24 godziny. Zabrać kwiaty, one już nie są potrzebne. Dodać do wody 1 litr (słoik) cukru białego, zostawić tak jeszcze na 24 godziny. Potem dodać 1 łyżkę kwasku cytrynowego, zostawić jeszcze na 24 godziny. Następnie wszystko przez gazę, żeby było bez śmieci. Potem we flaszki. Na 1 litr kwasu w flaszce plastykowej – 10 sztuk rodzynek. Zostawić napój w ciemnym chłodnym miejscu i czekać póki flaszki nie będą twarde (muszą być plastykowe flaszki) - bo inaczej:)))) Magdalena Poprawska