Przepis na domowe gołąbki. Wideo

Jeżeli nie macie w tym momencie wszystkich tych produktów, to powiem Wam, że główkę dorodnej kapusty znaleźć można w warzywniaku, na grządkach lub piwnicy… Ryż znajduje się... bardzo często w spiżarni. Z mięsem jest problem, trzeba go upolować i zmielić…  A z solą, pieprzem, pietruszką, zielem angielskim, liściem laurowym, koncentratem pomidorowym nie będzie problemu, bo jest w każdym sklepie warzywniczym.   
Składniki: Główka kapusty Ryż (1 – 2 woreczki) Mięso mielone (ponad pół kilograma) Cebula Sól, pieprz, pietruszka, ziele angielskie, liść laurowy, Koncentrat pomidorowy. Wykonanie: Najpierw do osolonej, wrzącej wody wkładamy w całości kapustę. Liście... te z wierzchu zdejmujemy... i zachowujemy! Kiedy kapusta się troszkę podgotuje wyjmujemy ją i ścigamy pojedynczo liście. Odcinamy zgrubienia z liści, a jest to ważne, bo liście będzie można lepiej zawijać (ale odcinamy troszkę, nie wycinamy) Gotujemy ryż... tak jak się go normalnie gotuje. Odcedzamy! My dodaliśmy do tego pietruszkę - jak na załączonym obrazku... Siekamy cebulkę, podsmażamy ją z cukrem i  dodajemy mięsko.  Do tego mięsa dodajemy też sól i pieprz oraz wystudzony ryż i... uwaga... mieszamy! (Można dodać do tego bułki tartej oraz jajka) Bierzemy nasze liście i nakładamy w nie farsz. A teraz będzie trudne! Mając liść z farszem... (koniecznie zobaczcie gdzie dokładnie powinien farsz być na liściu! :D)... zawijamy brzeg liścia z jednej i drugiej strony. A potem... owijamy liściem farsz ciasno - rzekłbyś naokoło. Ja wiem, trudno to się czyta, ale zobaczycie wideo, które udostępniam. Ręce Starej Cioci : Pamiętacie liście z wierzchu kapusty? Będą teraz nam potrzebne. Układamy je na dnie jakiegoś głębokiego garnka... wlewamy do niego troszkę wody, dodajemy listka laurowego, ziele angielskie... i do tego wkładamy gołąbeczki. Dolewamy wody, żeby te gołąbki nią przykryło i gotujemy. Kiedy liście będą miękkie... kiedy się gołąbki ugotują...  dodajemy koncentratu pomidorowego i doprawiamy do smaku... (można dodać śmietany do tego całego sosiku) Zjadamy! … albo i nie zjadamy! Bo można zapiec  jeszcze te gołąbki w piekarniku. Smaczności wychodzą przepyszne. Tomasz "Stary Wujek" Tytłak