Przepis na czarny makaron z krewetkami

Czarny makaron barwiony atramentem kałamarnicy wygląda i smakuje świetnie. Podany z krewetkami to jedna z moich ulubionych potraw. Można ją przygotować w kilkanaście minut.  Czarny makaron można kupić w niektórych marketach. Warto poszukać, bo ma nieco inny smak niż makarony, jakich zwykle używamy. Pozostaje jeszcze przygotować pyszne krewetki z patelni. Potrzebujemy 250 g krewetek (porcja dla dwóch osób), 1 cebulę, 3 ząbki czosnku, kilkanaście czarnych oliwek, kilkanaście kaparów, świeży koperek oraz ulubione zioła. Rozgrzewamy na sporej patelni olej, dodajemy czosnek i cebulę. Po chwili dodajemy pokrojone oliwki oraz kapary. Następnie wrzucamy na patelnię krewetki. Solimy je, pieprzymy, dodajemy bazylię, koperek, lubczyk. Musimy uważam, by nie smażyć ich za długo, bo staną się gumowe. Można też dodać 3 łyżki przecieru pomidorowego. Na talerz wykładamy makaron, który smarujemy łyżką zielonego pesto. Dopiero wtedy kładziemy nasze krewetki. I gotowe! Krewetki na czarnym makaronie wyglądają niezwykle kusząco, a smakują rewelacyjnie. Polecam! Pozdrawiam Magda Kaczanowska