Podpłomyki z masłem. Chrupiące

Idealne do sałatek, mięs. Szybkie i proste w wykonaniu. Mogą być posypane ulubionymi ziołami, solą morską. Albo mieszanką białego i czarnego sezamu. Składniki: 50 dag pszennej mąki, 1 szklanka mleka, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli, 4 łyżki oleju, 10 łyżek mieszanki białego i czarnego sezamu, masło. Wykonanie: Wymieszać mąkę z cukrem i solą. Wlać mleko wymieszane z olejem. Wyrobić gładkie i miękkie ciasto. Przełożyć do miski wysmarowanej oliwą. Nakryć wilgotną ściereczką, odstawić na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. Rozgrzać patelnię grillową. Ciasto podzielić na 10 porcji. Robić cienkie placuszki, posypać sezamem, ugnieść dłonią. Piec po 2 minuty z każdej strony. Gorące smarować masłem i podawać. Waldemar Sulisz Od redakcji. Fotografia pochodzi ze strony Restauracji - podającej naan, płaskie chlebki, które pieczone są w specjalnym piecu tandoor