Pascha czyli czas na Wielkanoc

Gdy zaś nadchodzi wiosna wtedy czas na Wielkanoc, jedno z najważniejszych świąt dla chrześcijan. Na moim rodzinnym stole wtedy musi pojawić się Pascha. Najpierw kilka słów wyjaśnienia. Nazwa wzięła się od oznaczenia święta starszych braci w wierze czyli Przaśników, obchodzonych dla uczczenia wyzwolenia się z niewoli egipskiej. Chrystusowa Ostatnia Wieczerza to nic innego jak uroczysty posiłek paschalny wieńczący te  coroczne obchody. Stąd nazwa tej pysznej słodkości, bomby kalorycznej, którą jednak raz do roku zjeść muszę. 3 -weź pięć litrów dobrego mleka, zapraw je bakteriami mezofilnymi, odstaw na kilka godzin w cieple by się namnożyły - wstaw garnek w garnek i powoli mleko wygrzewaj aż powstanie skrzep, temperatura nie może przekroczyć 50 stopni, jak przegrzejesz możesz kurom wyrzucić, nie paschę robić - skrzep potnij, wymieszaj dobrze, wyrzuć na chustę serowarską, dokładnie odciśnij w chłodzie, serwatka powinna zostać tylko śladowo - ser biały powinno go być około 2,5 kilograma, gdy bardzo dobrze odsączony, wrzuć do makutry i zacznij ucieranie dodając zwiórkowaną kostkę dobrego masła, 6 żółtek, szklankę cukru pudru - w tym samym czasie w mleku namocz rodzynki korynckie, śliwkę wędzoną skrojoną w paseczki, morelę takoż, kandyzowane owoce – ananas, gruszka, skórka cytryny i pomarańczy, gdy zmiękną dorzuć do ucieranej masy -ser podczas ucierania by robota lepiej szła podlej szklanką dobrej, mocnej śmietany -masa musi być jednolita i gładka, gdy taką osiągniesz wyłóż wszystko do pasocznicy, jak jej nie posiadasz może być durszlak wyłożony gazą, przykryj deseczką i przyciśnij kamieniem - pascha musi tak leżeć kilkanaście godzin w chłodzie dobrze odduszona, gdy gotowa możesz na stół ją podawać. pascha3   Klasyczna pascha musi mieć kształt ściętej piramidy symbolizując Grób Chrystusa. Prawda, że całość brzmi smakowicie? Oznajmiam Ci Szanowny Czytelniku, że warto na nią cały rok czekać. Marek Grądzki