Foto przepis. Papryczki nadziewane warzywami z kuskus w wersji polsko-hiszpańskiej

Nieduże zielone papryczki (kupione na lokalnym targu;-) wydrążamy, polewamy oliwą z oliwek i w żaroodpornym naczyniu wkładamy do piekarnika na 20-25 minut. Najlepsza jest oliwa z hiszpańskich oliwek.

Przygotowujemy nadzienie: czerwona cebula, czosnek, papryka zielona i czerwona, cukinia, dynia, pomidory - te wszystkie warzywa dusimy w oliwie z oliwek z dodatkiem świeżej mięty z ogródka, soli, kolorowego pieprzu, kolendry (ziarno), majeranku oraz na końcu z dodatkiem hiszpańskiej papryki wędzonej i ñoras (jeśli mamy).

Ugotowany kuskus mieszamy z duszonymi warzywami i mamy nadzienie! 

Nadziewamy papryczki wyjęte z pieca i wkładamy z powrotem do piekarnika na kolejne 20 minut.

Papryczki gotowe;-).

Tak powstała jesienna kolacja z winem z Alicante <3. A wszystko przygotowane na piecu palonym drewnem u moich rodziców pod Babią Górą. A hiszpańskie składniki kupicie w Lanckoronie.

Dominika Zaręba, Cafe Pensjonat Lanckorona

O Autorce: *Z zamiłowania podróżniczka, publicystka i fotografka, współzałożycielka wydawnictwa Bezdroża. Zawodowo zajmuje się turystyką przyjazną dla środowiska, jest autorką pierwszej w Polsce książki o tej tematyce - "Ekoturystyka" (PWN, Warszawa 2009). Twórczyni programu "Zielone szlaki - Greenways" w Fundacji Partnerstwo dla Środowiska - za wyborcza.pl

Jest współautorką pierwszego przewodnika Bezdroży - „Mongolia. Nie tylko step” (D. Zaręba, T. Ostrowski, Kraków 2000) a także autorką przewodników: „Majorka, Minorka, Ibiza i Formentera. Baleary - archipelag marzeń”, „Katalonia: Barcelona, Costa Brava, Costa Dorada. W krainie Gaudiego i Salvadora Dali”, „Barcelona” w serii Przewodniki-Celowniki, "Hiszpania. Fiesta i sjesta". Współpracowała przy tytułach: Szlak Transsyberyjski Moskwa - Bajkał - Mongolia - Pekin”,„Transylwania. Twierdza rumuńskich Karpat”, „Czechy. Gospoda pełna humoru” i innych. - za helion.pl