Nastawiamy nalewkę bożonarodzeniową

Oto przepis na rodzinną nalewkę bożonarodzeniową na owocach i bakaliach doprawioną miodem gryczanym, zielem angielskim, goździkami i korą cynamonową. Pół litra spirytusu połączyć z 1 litrem dobrej wódki. Po 150 gramów suszonych moreli, śliwek, gruszek, jabłek, daktyli, fig, rodzynek sułtańskich; 15 orzechów włoskich. Dwie pomarańcze, cztery mandarynki, 1 cytryna. Owoce dokładnie umyć z użyciem szczoteczki a potem sparzyć. Pokroić w plastry o szerokości 5 mm. Układać warstwami w 5-litrowym słoju. Dodatki: 3 łyżki brązowego cukru, 3 łyżki białego cukru, 3 łyżki miodu - najlepiej gryczanego; 4 ziarenka ziela angielskiego, 8 goździków, 5 cm kory cynamonowej. Po ułożeniu składników zalać alkoholem. Stać ma 2 tygodnie w ciemnym ale ciepłym miejscu. Zlewamy do butli. Zalewamy resztą alkoholu, ewentualnie dopełniając samą wódką. Zlewamy po 2 tygodniach i łączymy z pierwszym nalewem. Niech sobie postoi. Na 2-3 dni przed Wigilią przefiltrować. A potem wiadomo... Uwaga: bardzo aromatyczna i swoją moc ma. Andrzej Mielcarek Fot. hdmax.pl