Musztarda kodeńska. Jak zrobić w domu krok po kroku!

Musztarda to przyprawa uniwersalna,  jej stolicą jest Dijon we Francji. W okresie rządów Sapieżyny Elżbiety Branickiej w Kodniu osiedliło się kilka osób pochodzących z Francji, i których potomków należało zaliczać do szeroko rozumianego dworu księżnej oraz którzy przez wiele kolejnych lat odgrywali w Kodniu wiodącą rolę. Byli wśród nich bogaty kupiec paryski, kamerdyner, czy osobisty lekarz wojewodzicowej. Gorczyca od wielu lat uprawiana jest w naszym regionie. Utłuczone na proszek nasiona stanowiły i nadal stanowią cenioną przyprawę do wędlin, ryb, jajek i warzyw a wzbogacone nią sosy nabierają wyrazistości i niepowtarzalnego aromatu.

Charakterystyczny smak i zapach musztarda zawdzięcza gorczycy. Poprzez zastosowanie różnych gatunków gorczycy i sposobu ich mielenia, a także ze względu na różne proporcje składników i dodatków, powstało wiele odmian musztardy. Łagodniejszą musztardę otrzymujemy z gorczycy białej, nieco ostrzejszą z czarnej lub brunatnej, najbardziej pikantna jest sarepska. Pozostałe walory zależą już od dodatków, aby ją złagodzić koniecznie należy dodać miód najlepiej lipowy. Nie wszyscy jednak wiedzą jak prosto przyrządzić własną musztardę.
Robimy musztardę
Składniki: ziarna gorczycy białej lub czarnej ocet jabłkowy/ winny sól cukier woda przyprawy korzenne cynamon, goździki, gałka muszkatołowa miód najlepiej lipowy jabłka. Wykonanie: Ziarna gorczycy wrzucamy do naczynia, dodajemy ocet i 3 łyżeczki wody z odrobiną cukru. Zostawiamy na noc, żeby gorczyca wchłonęła wodę. Następnie zawartość ucieramy, dodajemy wodę, miód i szczyptę soli oraz korzenne przyprawy. W piekarniku pieczemy kilka jabłek około 1 kg, jabłka pieczemy w piekarniku aż skórka się pomarszczy, a następnie przecieramy. Łączymy jabłka z gorczycą, ucieramy do uzyskania odpowiedniej konsystencji i przekładamy do słoiczka. Przechowujemy w lodówce.

Kodeńska musztarda jabłkowa uczestniczyła w tegorocznej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” i uzyskała I Nagrodę. Nasiona gorczycy dawniej stanowiły popularny afrodyzjak, a skoro na Europejskim Festiwalu Samku pojawi się sam Giacomo Casanova, nie może zabraknąć i musztardy!

Paulina Pietrusik