Mega zimne nóżki. Przepis na galaretę po lubelsku

Czy może być coś lepszego od porcji galarety z octem? Druga porcja. Z octem, musztardą, chrzanem i sosem tatarskim. galareta1 Zimne nóżki, dobre dla kości i stawów Składniki: 2 kg nóżek wieprzowych, 30 dag włoszczyzny (cebula, marchew, pietruszka, seler), pęczek lubczyku, 2 dag soli, 1 g liści laurowych, 1 g ziela angielskiego, 2 g pieprzu, 1 dag czosnku. galareta 2 Galareta po lubelsku. Koniecznie z octem z Parczewa, lub octem jabłkowym Wykonanie: Nóżki wieprzowe oskrobać, dokładnie oczyścić, opłukać w ciepłej wodzie, porąbać raz wzdłuż i w poprzek. Kości nie wyjmować. Włoszczyznę oczyścić, opłukać, dodać do porąbanych nóżek, zalać zimną wodą, dodać sól, gotować na wolnym ogniu 3 godziny. Pod koniec gotowania dodać pęczek lubczyku, zmiażdżone ziele angielskie i liście laurowe. Miękkie nóżki wyjąć z rosołu, mięso starannie obrać od kości, pokrajać w kostkę, wymieszać z rosołem, dodać pieprz, roztarty czosnek, wylać do miseczek. Podawać z octem, musztardą, chrzanem, sosem tatarskim i pieczywem. Waldemar Sulisz Od redakcji. Model do fotografii wykonała Danuta Pietrusik z Kodnia. Sam przepis pochodzi z książki kucharskiej, którą posługiwali się bracia Sieczkarze, panowie stworzyli legendarne knajpy w Piaskach i Głusku.