Lublin Restaurant Week już od 20 października 2017. Co warto zjeść?

Wiosną lubelscy szefowie kuchni mocno zaskoczyli. Poziom dań nie odstawał od Warszawy czy Krakowa. Teraz ich propozycje są jeszcze bardziej intrygujące. Zajrzeliśmy do menu, wybierając to, co najlepsze. Oto nasza piąteczka. Czyli pięć najciekawszych menu festiwalowych.
W Allan Hugs czeka taki zestaw: Mule w śmietanie, Barwena grillowana podana na sałatce z cieciorki, Lody brzozowo-miodowe. Ach. Artur  Góra, szef kuchni BelEtage IBB Grand Hotel Lublinianka poda: Przystawka: Mus cielęcy, warzywa, palony por, chutney z jabłka i pomarańczy. Danie główne to Antrykot wołowy sous vide, sos z sera pleśniowego, frytki steakhouse, marynowane warzywa (cukinia, papryka, bakłażan, ocet balsamiczny, chili, oliwa). Deser: Sorbet: burak, wiśnie, maliny. Czarcia Łapa szaleje. Przystawka: Pork belly boczek sous-vide, grillowany na węglu drzewnym/ jabłko/ seler/ marchew/ sos z czerwonego wina. Danie główne: Saltimbocca cielęca/ udziec cielęcy/ szynka parmeńska/ szałwia/ ziemniak/ cytryna/ jus cielęcy. Deser: Tiramisu gąbka kawowa/ beza/ culi porzeczkowe/ gorzka czekolada. Ego Hotel Alter. Przystawka: Grillowany ser z mleka krów Montbéliard, śliwka kompresowana w winie, orzech laskowy, sos miodowo-winny. Danie główne: Polędwiczka wieprzowa świni rasy puławskiej, czarna soczewica, pietruszka glazurowana w syropie z bzu, purée marchewkowe, warzywa. Deser: Sorbet truskawka, mus czekoladowy, mięta, świeże owoce, krem mascarpone, beza. The Olive Hotel Ilan. To chyba nasz zestaw nr 1. Przystawka: Consomme wołowe z policzkiem sous-vide podwędzanym w rozmarynie. Danie główne: Jagnięcina marynowana w lubelskim cydrze z warzywami sezonowymi, kasztanami i masłem z czerwonego wina z nutą wanilii. Deser: Panna cotta z dyni i kokosa z lodami z topinambura.

Scena restauracyjna Lublina i Lubelszczyzny to wyjątkowe zjawisko w skali całej Polski. Jej znakami firmowymi są dostęp do najlepszych i najświeższych produktów oraz niepowtarzalna atmosfera. Tradycyjne pierogi z gryczanym farszem, cebularze i forszmak to rosyjskie, żydowskie, ukraińskie i litewskie wpływy - bogata historia regionu daje Lubelszczyźnie niepowtarzalne możliwości. Dzisiejsza kwitnąca scena restauracyjna Lublina czerpie z tradycji, która doskonale koegzystuje tu nowoczesnymi wpływami z całego świata - piszą organizatorzy.


ZASADY FESTIWALU: REZERWACJE ONLINE! Festiwalowe menu i Restauracje na www.RestaurantWeek.pl. NAJLEPSZE RESTAURACJE! Starannie wybrane wyjątkowe i najbardziej autorskie Restauracje. TRZYDANIOWE DOŚWIADCZENIA RESTAURACYJNE! Popisowe menu festiwalowe: przystawka, danie główne, deser. FESTIWALOWA CENA 49zł! Najlepsza okazja na poznanie ze Znajomymi nowych smaków, kuchni i Restauracji! CZAS REZERWACJI! Wasz czas to 90 minut. Po nim będą już czekać następni Goście. To równe szanse na wymarzone doświadczenia restauracyjne szanse dla każdego. Red.