Lubelskie ze smakiem, puławska na talerzu. Promocja gospodarcza województwa lubelskiego na Europejskim Festiwalu Smaku w Lublinie

Andrea Camastra, włoski wizjoner, zdobywca gwiazdki Michelina dla Polski zakochał się w Lublinie. Na 8 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku wybitni szefowie kuchni z całego świata, kulinarne sławy z Polski i najlepsi z najlepszych w województwie Lubelskim promowali dania ze szlachetnego mięsa świnki rasy puławskiej. Kilkadziesiąt pokazów i warsztatów to dowód na to, jak skutecznie i ze smakiem można realizować promocję gospodarczą województwa Lubelskiego. Gospodarka jest częścią kultury. Jaka kultura, taka gospodarka. To nie jest już miękki dodatek do twardej ekonomii. Kultura potrafi być twardsza niż beton wylany na autostrady - mówi Paweł Potoroczyn, wieloletni dyrektor Instytutu Adama Mickiewicza. Tegoroczna edycja Europejskiego Festiwalu dedykowana była Armenii. To jeden z najmodniejszych kierunków turystycznych w Polsce. Nic dziwnego, że 8 edycję odwiedziła rekordowa liczba gości. Organizatorzy szacują, że w ciągu 10 dni na festiwalu pojawiło się ponad 100 tysięcy ludzi. Do Lublina specjalne przyjechała TVP z Armenii. Oto relacja.
Pokazaliśmy Lubelskie światu
Europejski Festiwal Smaku w Lublinie odwiedzili dziennikarze kulinarni i aktywiści ze świata zaproszeni na Lubelszczyznę przez Instytut Adama Mickiewicza, patrona festiwalu. Wizytę studyjną poświęconą poznawaniu producentów lubelskich smaków i rynku produktu regionalnego na Lubelszczyźnie zaprojektowała i prowadziła dziennikarka i kuratorka kulinarna Monika Kucia (Monika Kucia Culinary Trips to Poland). Do Lublina przyjechała Veronica Fossa (WE Factoryhttp://www.wefactoryandco.com), urodzona we Włoszech i podróżująca po świecie projektantka doświadczeń i strateg w obszarze żywności, występująca na międzynarodowych konferencjach - wkrótce na Festiwalu Designu w Tallinie. Gośćmi byli także: Tania Mauri, rzymska dziennikarka kulinarna dziennika La Gazzetta dello Sport, autorka książek (najnowsza poświęcona jest pizzy idealnej) i bloga Gridigusto (https://giridigusto.com) oraz Fabio Parasecoli, profesor Food Studies w The New School w Nowym Jorku (http://www.newschool.edu/facultyexperts/faculty.aspx…) oraz autor felietonów o tematyce kulinarnej The Huffington Post(http://www.huffingtonpost.com/author/fabio-parasecoli-955). Warsztaty z Andrea Camastra andrea Szefowie lubelskich restauracji, uczniowie szkół gastronomicznych, blogerzy z Polski do samego końca nie mogli uwierzyć, że wezmą udział w warsztatach z Andrea Camastra. - To było niesamowite. Pracowaliśmy na mięsie ze świni rasy puławskiej. Andrea przyrządził delikatną golonkę, którą podał w słoiku - mówi Szymon Boguta z restauracji Chleb Powszedni w Zemborzycach. Andrea gotował także na Scenie Smaku, przyglądał się tradycyjnym produktom z Lubelszczyzny, badał smak. Zakochał się w Lublinie, już zapowiedział, że na dłużej przyjedzie za rok, na kolejną edycję. Good Chef 2016 good Po raz pierwszy w historii festiwalu na Scenie Smaku odbył się profesjonalny konkurs "Good Chef 2016". - To jedno z naszych, silnych narzędzi do promocji gospodarczej regionu. Zawodnicy pracowali na mięsie świni rasy puławskiej i produktach sygnowanych Marką Lubelskie. Chcemy wprowadzić dania oparte na tym szlachetnym mięsie do restauracji w Lublinie i regionie - mówi Waldemar Sulisz, dyrektor festiwalu. Oto wyniki konkursu; * Good Chef 2016 -  Piotr Wójcik - Restauracja Sarzyński * II miejsce Good Chef - Agnieszka Filiks - Siwy Dym Celejów * III miejsce Good Chef - Artur Góra - Restauracja BelEtage - w samym sercu Lublina
* Szef Kuchni Regionalnej Lubelszczyzny - Agnieszka Filiks - Siwy Dym w Celejowie * Kulinarny Talent 2016 - Piotr Skwarek - Trzy Romanse * W konkursie na przygotowanie Najlepszej Golonki Województwa Lubelskiego jurorzy nagrodzili Agnieszkę Filiks - Siwy Dym w Celejowie. Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2016 smak To kolejny nowy punkt w programie festiwalu i kolejne narzędzie promocji gospodarczej województwa lubelskiego. - Takiej zupy rybnej, jaką zjadłem na konkursie nie jadłem od kilkunastu lat w Polsce - mówił Robert Makłowicz. Oto wyniki konkursu: W konkursie na „Najlepszy Smak Lubelszczyzny 2016” wystartowało 65 produktów. Jury w składzie: Jacek Czarecki, Robert Makłowicz, Adam Łukawski, Wojciech Lewandowski, Jarosław Dumanowski, Rafał Serej, Jan Babczyszyn – przewodniczący, nagrodziło: W kategorii produkty mleczne: * Ser podpuszczkowy z cebulką – Ekologiczne Gospodarstwo Robert Janowski w Cycowie * Prawdziwe masełko – Ekologiczne Gospodarstwo Robert Janowski w Cycowie * Mleko niepasteryzowane ekologiczne – Ekologiczne Gospodarstwo Robert Janowski w Cycowie
W kategorii produkty rybołówstwa: * Zupa z karpia – Restauracja Hotelu Montis w Poniatowej W kategorii owoce i warzywa: * Dynia na ostro – Danuta i Paulina Pietrusik z Kodenia * Kwaszony dereń – Danuta i Paulina Pietrusik z Kodenia * Szparagi konserwowe – Biogrim, Irena Maryniowska z Łazisk * Konfitura różana z Końskowoli – Manufaktura Różana Końskowola * Domofa Konfitura Konika z Rokitnika – Marcin Koniarz, Opole Lubelskie W kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze: * Piernik lubelski – Gospodarstwo Agroturystyczne Sawanna Anna Sawa w Jabłonnej * Olej z nasion lnu brązowego – Gospodarstwo Ekologiczne i Firma Skarby Natury z Markuszowa W kategorii miody: * Miód malinowy z maliny jesiennej – Pasieka „Malinowa Kraina” z Karczmisk * Miód wrzosowy – Pasieka hodowlana Z.M. w Janowie W kategorii napoje (w tym napoje alkoholowe: wina, miody pitne, piwa, cydry): * Domowa Nalewka Konika z porzeczek i agrestu – Marcin Koniarz z Opola Lubelskiego * Dereń puławski – Cezary Pyszczak z Puław Promujemy gospodarkę ze smakiem Europejski Festiwal Smaku w Lublinie to dziś jeden z najważniejszych, wielokulturowych festiwali w Polsce. Pokazuje różnorodne oblicza kultury – od muzyki, poprzez obraz, słowo, a także stół i kulinaria. Po raz pierwszy w historii Festiwalu wystąpiło trzech światowej sławy szefów kuchni: Andrea Camastra oryginalnie z Włoch, a obecnie z Warszawy,  Sedrak Mamulan, guru armeńskiej kuchni z Armenii oraz Along Yim, pierwa dama azjatyckiej kuchni z Seulu. To wybitne osobowości, gwiazdy, ale także pokorni ambasadorowie dawnych tradycji kulinarnych, znawcy lokalnych smaków, propagatorzy sezonowości. To na tym aspekcie ich filozofii został położony główny nacisk ich prezentacji na EFS. Poprzez takie i inne aktywności festiwal chce nakłaniać odbiorców do zwrócenia się ku produktom regionalnym i sezonowym, ukazując ich obecność i twórcze wykorzystanie we wszystkich obszarach – kuchni wysokiej, wyrafinowanej, w restauracjach regionalnych, a także w kuchni domowej, codziennej. W ramach promocji gospodarczej województwa lubelskiego odbyły się tematyczne pokazy kulinarne, dedykowane rasie puławskiej i produktom sygnowanym Marką Lubelskie, dedykowane, tematyczne warsztaty kulinarne, degustacje prezentujące produkty i Markę Lubelskie, publikacje w mediach na temat produktów i marki, sesje fotograficzne, realizacje filmowe poświęcone produktom regionalnym i marce, festiwal wydał dwa wydawnictwa: Katalog festiwalu oraz czerwony przewodnik "100 best restauarnts" z promocją mięsa świni rasy puławskiej, recenzjami restauracji, przepisami i informacjami o produktach regionalnych. post Redakcja