Lanckorona. Gryczanki na pokrzywie. Czy to najlepsze pierogi na świecie?

To najlepsze pierogi, jakie jedliśmy w 2016 roku. Zajadaliśmy się nimi kilka razy w Cafe Pensjonat w Lanckoronie. Podczas kolejnych pobytów w zaczarowanym miasteczku. Są tak dobre, że postanowiliśmy "złamać" przepis.  lan1 Miasteczko Aniołów... W zaczarowanej Lanckoronie, skąd widać Babią Górę i w okolicy czyli Krakowie gospodynie mają do pierogów głowę. No bo gdzie u nas w Lublinie zjeść Harnasie (ruskie z czosnkiem), zakopianki (ziemniaki, bryndza), magnaty (ser żółty wędzony, pieczarka, soczewica), janosiki (biały ser, ziemniaki) czy prosiaczki (karczek, ziemniaki, cebulka). lan2 Na tarasie przed Cafe Pensjonat Lanckorona Gryczanki na pokrzywie jadamy w kochanym Cafe Pensjonat Lanckorona. Nawet teraz w czasie świąt Bożego Narodzenia siedzieliśmy na tarasie, gapiąc się na Babią Górę. Jak pisze w swojej książce "Opowieści z Lanckorony i okolic" Kazimierz Wiśniak - na szczycie Babiej Góry stał kiedyś klasztor z kościołem. Lecz po jakimś czasie, nie bez powodu Pan Bóg rozgniewał się na zakonników i rzucił na nich klątwę tak, że klasztor zapadł się pod ziemię. Wędrujący po górze górale słyszą często wydobywający się z ziemi jęk dzwonów, a niekiedy dochodzą do ich uszu śpiewy zakonników... Przesympatyczne dziewczyny mają w karcie kilka rodzajów pierogów, w tym gryczanki na pokrzywie, które powstają w Spółdzielni Socjalnej ,,Smaki Gościńca” według autorskiego przepisu Ewy Cebuli. O pomyśle na gryczanki, mące z otrębami i nadzieniu możecie posłuchać w audycji Radia Kraków. lan3 Lanckorona, Lanckorona / rozłożona gdzie osłona / od spiekoty i od deszczu, / od tupotu szybkich spraw - śpiewał Marek Grechuta Z wielu zapytań, domysłów, bo kiedy zwróciliśmy się do Smaków Gościńca, które owe pierogi mają w ofercie - dostaliśmy wiadomość: "Dzień dobry, pytałyśmy u źródła ale okazuje się, że to pilnie strzeżona tajemnica. Pozdrawiamy". Podchodów było więcej, ale " Szelmy jedne nie chciały zdradzić receptury". No trudno. Zanim podamy przepis - o pierogach. Delikatne ciasto otrębowe jest przepyszne. Ciasto kryje bardzo syty farsz z kaszy gryczanej, sera żółtego, cebulki, pokrzywy. Wszystko to pieprzem i solą doprawione. Tak - jak w audycji radiowej mówi Ewa Cebula, pierogi mają smak leśnych grzybów. Farsz jest soczysty, z lekka pikantny, a cebula zeszklona na maśle, którą polna są pierogi - jeszcze dodaje smaku. pdf Życzenia od Cafe Pensjonat Lanckorona. Pani z Nalewką - Dominika Zaręba, cudowna Właścielka, autorka przewodników, reportaży, wystaw fotograficznych... Gryczanki na pokrzywie. Nasza wersja Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka mąki razowej, 2/3 szklanki otrąb, 1 szklanka gorącej wody, 3/4 łyżeczki soli, 1 łyżeczka oleju. Na farsz: 1, 1/2 woreczka kaszy gryczanej, 4 szklanki świeżych liści z pokrzywy (w zimie suszona), 20 dag pieczarek, 20 dag startego sera gouda, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru, sól, pieprz, masło lub olej na smażenie pieczarek i cebulki. Uwaga, podane proporcje to tylko kierunkowskaz. W Lanckoronie pierogi robi się na oko. Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, wymieszać z otrębami, dodać sól i olej. Wlewać wrzącą wodę, mieszając nożem składniki. Kiedy ostygną, wyrobić jednolite i gładkie ciasto. Na patelni osobno podsmażyć cebulkę, osobno pokrojone w kostkę pieczarki. Pokrzywę pokroić w paseczki. (Suszoną wprzódy namoczyć). Do rondla wrzucić ugotowaną kaszę gryczaną, dodać pieczarki i cebulę, pokrojoną pokrzywę, dusić 10 minut, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Jak przestygnie dodać starty ser żółty. Dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Na stolnicy rozwałkować jedną część, resztę ciasta przykryć. Wycinać krążki, nakładać po czubatej łyżce farszu, zlepić. I tak do ostatniej warstwy. Gotować w osolonej wodzie do wypłynięcia. Podawać z omastą z masła i cebuli. Jeśli kto lubi - także z tłustą śmietaną. Smacznego. Waldemar Sulisz, fot. Małgorzata Sulisz