Kwiaty na talerzu. Które najlepiej smakują? Radzi Jean Bos

Jean Bos, królewski kucharz z Brukseli od lat eksperymentuje z kwiatami na talerzu. Najważniejsze, żeby pozyskiwać je z łąk, pól i ogrodów wolnych od pestycydów. Które kwiaty poleca Mistrz? Najbardziej efektowny jest ogórecznik. ogorecznik-lekarski_10441340182432 Kwiaty ogórecznika to samo zdrowie, fot. Swiatkwiatów.pl Według Nostradamusa kwiatuszki ogórecznika rozweselały serce i duszę. Wybitny zielarz angielski John Gerard w XVI wieku zapisał w swoim zielniku stare powiedzenie: „Ego borago gaudia semper ago”. Czyli: ja, ogórecznik, zawsze daję odwagę. Niebieskie kwiatki w kształcie gwiazdek znalazły się na średniowiecznych gobelinach i szarfach, którymi opasywali się rycerze przed turniejami. Dla dodania „ducha walki” rycerzom krzyżowym wrzucano do pucharów z winem kwiatuszki ogórecznika. Współczesna botanika jest za: ogórecznik działa pobudzająco na korę nadnerczy, wzmaga produkcję adrenaliny, która mobilizuje organizm do działania w sytuacjach stresowych. Olej z nasion ogórecznika zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu. Olej z ogórecznika łagodzi objawy miażdżycy, poprawia pamięć i zdolność koncentracji. Wywar z młodych liści i kwiatów ogórecznika stosuje się dla wzmocnienia serca, przeciwko kaszlowi i bólom reumatycznym. - To lek XXI wieku - mówi dr Jan Giza, który połączył olej z ogórecznika z propolisem Ogórecznik w kuchni Listki mają delikatny zapach i smak. Przypominający ogórki z dodatkiem cebuli. Są doskonałą przyprawą do sałatki ogórkowej i kwaszonych ogórków. Dodaje się je do zielonej sałaty, sałatki ziemniaczanej i różnych sosów. Pasują do zupy pomidorowej, włoskiej kapusty, poprawiają smak siekanego mięsa, farszów i ryb. Siekane listki możecie dodać do twarożku. We Francji z korzenia ogórecznika robi się specjalne konfitury, po to, by sprawić sercu radość. Sałatka z ogórecznikiem Składniki: Pół sałaty, garść młodych listków ogórecznika i szpinaku, 1 łyżeczka kaparów, pół ogórka, pęczek rzodkiewki, 1 pomidor malinowy, sól, pieprz, dobra oliwa, balsamico, koniecznie kwiatuszki ogórecznika. Wykonanie: Sałatę i szpinak porwać na kawałki, rzodkiewkę pokroić w plasterki, ogórek i pomidory w kostkę. Wymieszać, dodać kapary, doprawić oliwą i balsamico. Trochę soli, pieprzu. Na koniec dodać listki i kwiaty ogórecznika. Chłodnik z ogórecznikiem Składniki: 6 małych ogórków, sok z ogórków małosolnych, jogurt, śmietana, koperek, sól, pieprz i listki ogórecznika. Wykonanie: Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać jogurt, śmietanę, przecedzony sok z ogórków małosolnych. Doprawić solą z pieprzem, schłodzić. Na talerzu ozdobić świeżymi listkami ogórecznika. Ogórecznik według Bikonta Przyrządziliśmy ogórecznika tak, jak się robi szpinak - bardzo smakowity i ciekawy efekt! Poza tym można taki liść, czy dwa, zalać wrzątkiem (najlepiej w szklanym dzbanku, bo to ładnie wygląda) i po przechłodzeniu popijać w upały – mówi Piotr Bikont. nagietek-polny-konik Nagietek ma delikatny, lekko pikantny smak. Zawiera bezcenne mikroelementy i koenzym Q10 Co jeszcze? Jakie kwiaty do czego? Nie zapomnijcie o kwiatach nagietka. Nagietek lekarski to wielobarwny kwiat z pieprzowym smakiem. Czasami nazywany jest „szafranem biednego człowieka”. Kwiaty goździka z naturalnym aromatem doskonale podbiją smak deserów. Kwiaty rumianku to dyskretny posmak jabłka. Lewendowe kwiaty szczypioru kuszą smakiem najprzedniejszej cebuli. Stokrotka uwodzi nutą mięty. Młode kwiaty mniszka, popularnie zwane mleczem to smakiem miodu, w dodatku są bardzo odżywcze. Kwiaty mieczyka mają posmak sałaty. Hibiskusa – cytryny. Bez ma jeszcze więcej aromatu cytryny, nasturcja ma znakomity, pieprzny smak, jej liście również są jadalne, a pąki można marynować jak kapary. Dobrym dodatkiem do mięs są bratki. Waldemar Sulisz, fot. Shutterstock Jean Bos, jeden z najwybitniejszych kucharzy w Europie, gotował dla króla Belgii, specjalista od kuchni molekularnej, wychował wielu znakomitych kucharzy, prowadzi Akademię Molekularną. Autor i współpracownik naszego portalu. bos Maestro Jean Bos: Poeksperymentujcie z kwiatami róży. Nie tylko tej polnej i nie tylko do konfitury