Kuchnia PRL: Tylko u nas oryginalne pierogi z ruskim nadzieniem!

Składniki: Ciasto: 28 dkg mąki, 0.3 jaja, sól. Nadzienie: 60 dkg ziemniaków, 15 dkg sera białego, 5 dkg smalcu, 5 dkg cebuli, 2 dkg soli, pieprz. Do polania: 8 dkg słoniny, 4 dkg masła. Uwagi: Uformowanych pierogów 40 sztuk, ciasta pierogowego 38 dkg, nadzienia 55 dkg, gotowa potrawa 1 kg, porcja 250 g. Instrukcja wykonania Ziemniaki obrać, ugotować, przepuścić przestudzone przez maszynkę wraz z białym serem. Do masy dodać podsmażoną w tłuszczu cebulę, sól, pieprz, wyrobić. Przygotować ciasto pierogowe. Rozwałkować. Formować pierogi, zlepiać dokładnie brzegi. Gotować w osolonej wodzie. Podawać na gorąco polane stopionym masłem lub słoniną.   Przepis z książki kucharskiej, którą posługiwał się Stanisław Sieczkarz w kultowej restauracji "Przystań" w Głusku. Przepis na ruskie został oznaczony adnotacją: ważne.