Królicza noga, czyli udko z królika duszone z warzywami i rozmarynem

Zgodnie z obietnicą, wracam do królika, tym razem w wersji dla dużych i małych. Gwarantuję doskonały, łagodny smak, a przy tym wysoką zawartość energetyczną! Składniki: 1 udko z kurczaka, kilka różyczek kalafiora i brokułu, kilka małych marchewek, 2 łyżki śmietany 18 %, przyprawy do marynaty:  kilka gałązek rozmarynu, 2 listki laurowe, papryka słodka, pieprz, sól, majeranek, 2 łyżki oleju rzepakowego Sposób przyrządzenia: Królika natrzeć olejem wymieszanym z przyprawami, odstawić na 2 godziny. Dusić pod przykryciem ok. 45 minut, dolewając wody od czasu do czasu. Po tym czasie dodać warzywa, śmietanę i w razie konieczności wodę. Dusić do czasu aż warzywa zmiękną. Przyprawić do smaku. Podawać z ryżem, kaszą jaglaną lub ziemniaczkami. Smacznego! Ola Świerczyńska, fot. Jacek Świerczyński