Kij w szprychy upału. Szprycer!

Musująca pycha. Ukojenie, które jest na wyciągnięcie ręki, gdy słupek rtęci oscyluje w okolicach 35 stopni C w cieniu. Czysta przyjemność także wtedy gdy temperatura powietrza nie jest aż tak zabójcza. Szprycer to napój, który nie wymaga wielkich umiejętności, a powiedzmy sobie szczerze w zasadzie żadnych. No, może trochę wyobraźni. Gasi pragnienie, ale nie uderza do głowy (pod warunkiem, że nie wypijemy całego wiadra). W dodatku pięknie wygląda w kielichu lub fantazyjnej szklance, zwłaszcza gdy dodane do niego drobne owoce czy plasterki cytryny otulone są bąbelkami wody sodowej. Ja najpierw sycę oczy tą owocową biżuterią, a potem dopiero skupiam się na smaku. foto 2 Szprycer, czyli mieszanka wody z winem, zmieszana w stosunku 1:1, to genialny wynalazek, żyjącego w XIX wieku, węgierskiego fizyka Ányosa Istvána Jedlika. Panu Jedlikowi zawdzięczamy też dynamo elektryczne i silnik na prąd stały, ale jak to z niespokojnymi duchami bywa, pomysłowy Węgier nie ograniczał się do jednej tylko dziedziny. Bliskie mu były chemia i medycyna, pacjentom chorym na cholerę podawał do picia wodę sodową (po tym jak skonstruował syfon, umożliwiający tworzenie bąbelków), lub jej mieszankę z winem, czyli szprycer – po węgiersku fröccs.  Niezależnie od brzmienia słowa, smak zawsze jest tak samo wyborny. Poniżej nasze ulubione krakowskie wariacje szprycerowe, także dla tych którzy w ogóle alkoholu pić nie mogą. foto 3 Przepisy alkoholowe na ochłodę  Klasyczny szprycer z białego wytrwanego wina  Składniki:
  • Butelka 0,7 litra białego wina (najlepiej wytrawnego  - „świeże, cytrusowe, mineralne”)
  • Kostki lodu
  • Ok. 0.7 litra schłodzonej wody gazowanej – sodowej
  • Można dodać plastry cytryny
  • Dodatki owoce sezonowe np. truskawki (plastry) , maliny, czerwona porzeczka
  • Można dodać również garść  liści mięty
Włóżcie 2 kostki lodu do dużego kieliszka lub wysokiej szklanki. Nalejcie wino i uzupełnijcie w stosunku 1:1 wodą gazowaną. Można dodać cytrynę, owoce, miętę. Podawajcie od razu. Szprycer „specjalny krakowsko-koziarniany”  Składniki:
  • Butelka 0,7 litra wina „KRASNE” – przebojowe kultowe wino czerwone z Winnicy Smykań- Gospodarstwo Agroturystyczne KOZIARNIA - mocno kwasowe, landrynkowe, pełne uroku i werwy 😉 Ale wino Lambrusco też zrobi swoje
  • Kostki lodu
  • Ok. 0.7 litra schłodzonej wody gazowanej – sodowej
  • Kilka łyżek pachnącego niefiltrowanego syropu z kwiatu czarnego bzu
Wkładamy 2 kostki lodu do dużego kieliszka lub wysokiej szklanki . Nalewamy wino krasne i uzupełniamy w stosunku 1:1 wodą gazowaną, dodajemy syropu. Podajemy od razu. I uzupełniamy w miarę znikania napoju ze szklanki . Przepisy bez procentów  Lemoniada – przepis podstawowy  Składniki:
  • sok wyciśnięty z 1 kg cytryn
  • 2 litry mocno schłodzonej wody gazowanej sodowej
  • ok. 12 -14  łyżeczek cukru,
Mieszamy, dodajemy opcjonalnie kostki lodu i pijemy 😉 Do poniższych przepisów przyda nam się lekki syrop cukrowy – sposób wykonania : ½ szklanki cukru rozpuścić w 1 i ½ szklanki wody Lemoniada z borówek (czyli z czarnych jagód ) w Krakowie borówkami zwane są czarne jagody  Składniki:
  • Kostki lodu
  • Ok. 0.7 litra schłodzonej wody gazowanej sodowej
  • Kilka łyżek syropu migdałowego ( sposób wykonania: ok. 9 dkg migdałów sparzyć i zemleć , dodać do 250 mln syropu cukrowego i gotować 2 min, potem pozostawić na 15 min pod przykryciem)
  • Kilka łyżek soku z czarnych jagód (może być wyciśnięty przez płótno na świeżo)
Wkładamy 2 kostki lodu do dużego kieliszka lub wysokiej szklanki . Dodajemy syropu i soku do schłodzonej wody. Podajemy od razu. Lemoniada jabłkowa z miętą  Składniki:
  • Spora garść mięty
  • Lekki syrop cukrowy – ok. 4o ml
  • Sok jabłkowy świeżo wyciskany (poszukajmy od lokalnych producentów) – najlepiej kwaskowaty
  • Schłodzona woda gazowana sodowa
Zaparzamy miętę, pozostawiamy pod przykryciem. Przecedzamy do dzbanka, dodajemy syrop cukrowy, ok 0,7 litra wody i lód oraz sok do smaku Zimnego Wam życzymy Maja i Bartosz