Jarosław Piłat: Rabarbar w pędach sosny. Z pigwówką

Rabarbar w pędach sosny. Piękny deser, bardzo aromatyczny i zdrowy. Polecam.
rabarbar 2
Jarosław Piłat, restauracja Oficyna w Siedlcach: Do duszenia rabarbaru fajnie dodać kilka kropli nalewki pigwowej lub wiśniowej
Składniki:
3 łodygi rabarbaru, 300 g cukru, szklanka młodych pędów z sosny, 150 g truskawek, mały ząbek czosnku, pół czerwonej cebuli, połowa ogórka gruntowego, kilka plasterków chili, łyżka oliwy, kilka listków mięty.
Wykonanie: 
Pędy sosny zasypujemy cukrem i odstawiamy w chłodne miejsce na 2-3 dni, następnie zalewamy ok 300 ml wody i gotujemy 15 min. Rabarbar obieramy kroimy na ok 5-7 mio centymetrowe kawałki, zalewamy powstałym syropem i dusimy ok 10 minut, pilnujemy, aby nie rozgotować. Do duszenia rabarbaru fajnie dodać kilka kropli nalewki np pigwowej lub wiśniowej.
Truskawki łączymy z pozostałymi składnikami i miksujemy na gładka masę, doprawiamy cukrem solą, pieprzem i miodem. Na talerzu układamy rabarbar polewamy syropem razem z pędami sosny obok podajemy sos z truskawek.
Jarosław Piłat