Ivo Violante: Makrela w papilotach

Na warsztatach w Caffe Trybunalska Ivo Violante przyrządził makrelę w papilotach. Z żelkami śliwkowymi. W żelkach była nalewka śliwkowa.  makrela Ivo Violante zna się na rybach, jak mało kto w Lublinie. Na warsztatach gotował razem z Moniką Wojteczko Składniki: 1 wypatroszona makrela, 1 marchew fioletowa, 1 zwykła, 1 fenkuł, 1 szalotka, 8 pomidorków koktajlowych, 1 łyżka posiekanego czosnku niedźwiedziego, 2 łyżki masła, białe wino. Na żelki: 100 ml nalewki śliwkowej, łyżeczka żelatyny. Dodatki: pumpernikiel, pasta z makreli. Wykonanie: Marchew pokroić na plasterki i udusić na maśle. Makrelę podzielić na porcje, posmarować w środku masłem, na zewnątrz natrzeć czosnkiem. Układać na papilocie plastry fenkuła, na to rybę, dookoła  kolorowe marchewki, plaster selera naciowego, plasterek szalotki i 2 pomidorki koktajlowe. Nalewkę śliwkową delikatnie podgrzać, dodać żelatynę, starannie wymieszać, wlać do pojemniczków i czekać, aż stężeje. Skropić białym winem, zamknąć w papilocie, piec kilka minut w piekarniku. Podawać z sosem rybnym na bazie wywaru z resztek makreli. Serwować z cząstką pumpernikla, pastą z makreli, żelkiem z nalewki śliwkowej podanym na ziemi z pokruszonych herbatników kakao. (SZ), fot: archiwum Ivo Violante, Małgorzata Sulisz