Gourmonde Lublin 2016 dzień pierwszy: Czarodzieje już w Polsce

Czarodzieje światowej kuchni są już w Lublinie. 1 czerwca w Agit Hotel Congress & Spa Lublin rozpoczął się Kongres Szefów Kuchni zrzeszonych w prestiżowej organizacji Aregala, działającej na rzecz rozwoju międzynarodowej sztuki kulinarnej i certyfikującej kuchnie naszego kontynentu. gou2 1 czerwca do Lublina dotarła pierwsza 30 szefów. Reszta dojedzie w nocy  To największa wizyta studyjna wybitnych szefów kuchni z całego świata w Polsce. Do Lublina przyjechali na zaproszenie Jeana Bosa, który stoi na czele Aregala Polska. To człowiek legenda. Jest absolwentem Wyższej Szkoły Kucharskiej w Mechelen w Belgii. W latach 1974-87 pracował w kuchni pałacu królewskiego w Brukseli, jako szef kuchni dla króla Baudouina I i jego małżonki Fabioli. Często często towarzyszył królewskiej parze podczas oficjalnych wizyt, gotował podczas 260. Jego kalendarz zapełniał się kontaktami. Jean gotował także  w pałacu prezydenckim u Prezydenta Habiyaraami w Ruandzie, gdzie w ekstremalnych przygotowywał uroczyste kolacje dla Prezydentów różnych państw. Pod koniec lat 80 pracował u boku legendarnego Paula Bocuse, w latach 90 był szefem kuchni w pałacu księcia Rainera w Monako, a później szefem kuchni Grand Hotel de Cala Rossa na Korsyce. Jego specjalnością są dziczyzna, jagnięcina, ryby i owoce morza. ok Pierwsza pamiątkowa fotografia Kto przyjechał do Lublina? Silvia Castaño Finland, Milijan Stojanic Serbia, Navdeep Sharma India, Chef Varinder Rana India, Chef Vishavdeep Bali IndiaSokol Prenga Albania, Perparim Babalia Kosovo, Marc McDonald USA , Knud Eric Larsen Denmark, Jarmo Räisänen Finland, Matti Hard Finland , Wolfgang P. Menge Germany, Karol Sklenar Slovakia, Roberth Triviño Colombia, Boris Marcell Colombia, Danillo Galhardo Brazil, John Nocita Italy, Iulia Gragut Rumania, Carmen Guarize Ferraz Brazil, 
Paulo Rabello Brazil, 
Jair Abril Rojas Brazil, Seyfi Ali Ersahin Turkey, Mert Berk Apak Turkey,  
Alper  Güler Turkey, 
Onur Hasan Hekimoğlu Turkey, 
Mutlu Mert Tarhan Turkey, Roman Tauber Poland, Andre Ritz Switzerland , Graciela Hila Argentina, Valere Smets Belgium, Marek Rybacki Poland, Wojciech Harapkiewicz Poland, Sebastian Humski Poland, Szymon Szlendak Poland, dr. Józef Sadkiewicz Poland, Krzysztof Gawlik Poland, Marcin Sobol Poland, Artur Świerżewski Poland, Agnieszka Perdziak Glamowska Poland, Anette Mellin Finland, Arkadiusz Krzesiak Poland, Waldemar Sulisz Poland, Dirk Luyten Belgium, Fred De Keyser Belgium, Marcin Rydz Poland, Bartłomiej Rogowski Poland, Paweł Malewski Poland, Grzegorz Skalmowski Poland, Jean Bos Poland, Piotr Konkolewski Poland, Michał Sajnaj Poland, Marcin Ciemiecki Poland, Sylwia Łukanta Poland, Aleksandra Prymaczuk Ukraine, Edyta Piasecka Poland, Diego Silva Lehmann Peru, Jacek Dutka Poland, Jadwiga Januszek Poland, Marzenna Konkolewska Poland.

cza Czarodzieje dwaj Warsztaty, live cooking Wsiadać do taksi, autobusu, trolejbusu, żeby spotkać szefów kuchni z całego świata i zobaczyć ich w akcji. Dobry adres to Józefa Elsnera 5, Lublin. Telefon: 81 740 40 19. W czwartek i piątek prowadzą warsztaty w 4 salach Technikum Gastronomicznego (Zespół Szkół im. Jana Pawła II). Program: Czwartek 2 czerwiec lokal 1 10.00 -11.00 Seyfi Ali Ersahin Turkey 11.30 -12.30 Wolfgang P. Menge Germany 13.00 -14.00 Danillo Galhardo Brazil 14.30 – 15.30 Perparim Babalija Kosovo Czwartek 2 czerwiec lokal 2 10.00- 11.00 Jarmo Raisanen Finland 11.30- 12.30 Navdeep Sharma India 13.00- 14.00 Robert Trivinio Colombia 14.30- 15.00 Knud Erik Larsen Denmark Czwartek 2 czerwiec lokal 3 Live cooking 11.00 Anette Mellin Finland 12.00 Eddy Fernandez Cuba 13.00 Paulo Rabello Brazil Piątek 3 czerwiec lokal 1 10.00 -11.00 Boris Marcell Colombia 11.30 -12.30 Silvia Castaño Finland 13.00 -1400 Krzysztof Gawlik Poland 14.30 -15.30 Carmen Guarize Brazil Piątek 3 czerwiec lokal 2 10.00 -11.00 Karol Sklenar Slovakia 11.30 -12.30 Eddy Fernandez Cuba 13.00 -14.00 John Nocita Italy 14.30 -15.30 Mark McDonald USA Piątek 3 czerwiec lokal 3 live cooking 11.00 Navdeep Sharma India 12.00 Seyfi Ali Ersahin Turkey 13.00 Knud Erik Larsen Denmark. otwarcie Uroczyste otwarcie kongresu grk I pierwsza kolacja w Hotelu Agit, pierwsze rozmowy o smaku Lublina Zjedzą Lublin Polską kuchnię poznają w Hotelu Agit, gdzie wspólnie gotują z Jeanem Bosem. W czwartek 2 czerwca zjedzą kolację w restauracji Atrium. W menu kuchnia śródziemnomorska i polska. W sobotę 4 czerwca od 9 rano pojawią się na Placu Teatralnym, by sędziować w konkursie Lubelskie Smaki, organizowanym przez Departament Promocji i Turystyki Urzędu Marszałkowskiego w Lublinie. To świetna okazja, żeby się spotkać, porozmawiać o gotowaniu i filozofii smaku. Także w sobotę o 20 - 60 mistrzów pojawi się na Nocy Kultury, o 20 rozpocznie się w Hades Szeroka uroczysta kolacja, ze specjalnym lubelskim menu przygotowanym przez Elżbietę Cwalinę i Marka Panka. W zaciszu hotelu Agit polscy szefowie kuchni poczęstują zagranicznych kolegów ślimakami z polskiej, ekologicznej hodowli Snails Garden Skalmowscy. skol Wśród gości światowego zjazdu szefów kuchni Gourmonde Lublin 2016 są właściciele ekologicznej hodowli ślimaków Snails Garden Skalmowscy: Grzegorz Skalmowski i Mariola Piłat Skalmowska. Lublin dziękuje za obecność, bo związki Lubelszczyzny kulinarnej ze ślimakami sięgają siedemnastego wieku Razem z mieszkańcami miasta zjedzą Lublin na otwartej kolacji Smaki Świata. Start w niedzielę 5 czerwca o 20 w Hotelu Agit, wstęp kosztuje 35 zł (cel charytatywny), w menu dania przygotowane przez najlepszych z najlepszych. Czyli doborową dwudziestkę. Waldemar Sulisz, fot. Małgorzata Sulisz