Galaretka ogórkowa z pieczoną piersią kurczaka

Wraz z latem przyszły utęsknione smaki. Ogórki z własnej grządki, przygotowane w domowym zaciszu kodeńskiego domu polecają się Czytelnikom. Nie trzeba dużo wymyślać, by uzyskać dobry smak. Danie proste o wybornym smaku, a przede wszystkim sezonowe. W Kodniu sezon ogórkowy w pełni.  ogor Polecam wypróbować nasz rodzinny przepis. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka sól, 1 kg ogórków świeżych 1 i 1/2 szklanki cukru pieprz czarny (świeżo mielony) czosnek 2 łyżeczki mieszanki ulubionych korzennych przypraw Dodałam dwie łyżeczki (imbir, kmin rzymski, cynamon, goździki, słodka papryka, kurkuma, odrobina papryki chilli, kolendra, kardamon), 1 opakowanie żelatyny sok z 1 cytryny. Przygotowanie: Piersi czyścimy, myjemy, osuszamy, nie przyprawiamy. Zawijamy pierś w folię, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C przez 40 min. Myjemy ogórki, osuszamy, obieramy i tarkujemy na tarce o dużych oczkach. Następnie starte wkładamy na patelnię, zasypujemy cukrem i podgrzewamy na wolnym ogniu. Gdy puszczą sok, dodajemy świeżo mielony pieprz, czosnek, 2 łyżeczki ulubionych korzennych przypraw, sól, podgrzewamy jeszcze ok. 30-45 min . Nasze ogórki gotujemy do momentu, aż osiągną konsystencję gęstego dżemu. Zestawiamy z ognia, dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia, dodajemy sok z 1 cytryny. Wylewamy część masy na keksówkę i wstawiamy do lodówki, aby stężała. Układamy na niej upieczone piersi kurczaka pokrojone na grube plastry, zalewamy resztą masy i wstawiamy do lodówki na noc. Galaretkę ogórkową z pieczoną piersią kurczaka podajemy jako zimną przystawkę. Sezon ogórków i owoców trwa więc taką galaretkę możemy przygotować z truskawek czy czerwonych porzeczek. Galaretki nie może zabraknąć na subiektywnej liście smaków lata. Paulina Pietrusik