Anna Augustyniak: Sorbet malinowy

Na upalne dni polecam sorbet malinowy. Sorbet najlepiej smakuje, gdy jest przygotowany z produktów z Lubelszczyzny ☺ 3 Składniki: 450g malin, opłukanych i z usuniętymi szypułkami 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki syropu malinowego 1 szklanka (240g) gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny. 2 Wykonanie: Maliny pokrój na małe kawałeczki. Zanurz je w misce z cukrem i syropem malinowym i obtaczaj, aż cukier zacznie się rozpuszczać. Owiń miskę folia śniadaniową i pozostaw w temperaturze pokojowej na 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Maliny wraz z sokiem, który puściły, umieść w blenderze lub misie robota kuchennego. Dodaj jogurt i sok z cytryny. Mieszaj całość aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec przecedź otrzymane puree przez sitko. Schłodź je przez godzinę w lodówce a następnie wrzuć do maszyny do lodów i kręć według instrukcji maszyny. Na koniec włóż lody na kilka godzin do zamrażalnika. Jeśli ktoś nie posiada maszyny do robienia lodów, proponuje włożyć naczynie z masą sorbetową do zamrażalnika i mieszać co pół godziny. Sorbet najlepiej smakuje, gdy jest przygotowany z produktów z Lubelszczyzny ☺ Smacznego. Anna Augustyniak