Anna Augustyniak: Pyszny pasztet z cukinii

Przed nami jeszcze cztery tygodnie lata. Rolnicy świętują zebranie plonów ziemi. Na działkach i targach owocowo - warzywnych króluje cukinia. Proponuję państwu pyszny, łatwy do przyrządzenia pasztet. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. To co nasze, lubelskie smakuje najlepiej. 3ok Najważniejsze są sezonowe, lokalne składniki, liczy się kuchnia prosto od człowieka Składniki: 3 szklanki utartej cukinii 1 marchew 3 średnie cebule 2 szklanki kaszy mannej 20 dkg startych pieczarek ¾ szklanki oleju 20 dkg sera żółtego wyprodukowanego na Lubelszczyźnie 3 ugotowane jajka 3 jajka surowe Przyprawy, pieprz i sól do smaku, natka pietruszki. 4ok Trzemy na tarce, z czułością Wykonanie: Cukinie, marchew, cebule, pieczarki, żółty ser i ugotowane jajka ścieramy na tarce o dużych oczkach i przekładamy do miski. Dodajemy kaszę manną, olej i przyprawy. Żółtka jaj oddzielamy od białek, żółtka dodajemy do składników. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy na jednolita masę. 10ok Za chwilę pasztet wskoczy do pieca Białka ubijamy na sztywną pianę. Pianę dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Przekładamy do blaszki posmarowanej wcześniej olejem i wysypanej bułka tartą i pieczemy dwie godziny w 180 stopniach. ok ania Jest pasztet, siadamy przy wspólnym stole. Żeby się nasycić, żeby obdarować siebie nawzajem... Przed nami jeszcze cztery tygodnie lata. Rolnicy świętują zebranie plonów ziemi. Na działkach i targach owocowo- warzywnych króluje cukinia. Proponuję państwu pyszny, łatwy do przyrządzenia pasztet. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. To co nasze, lubelskie smakuje najlepiej. Anna Augustyniak