Anna Augustyniak: Cebularz z serem. Inna wersja cebulaka

Cebularz z serem / Cebulak - jest znaną w okolicach Krzczonowa potrawą. W  mojej rodzinie pieczony jest od wielu pokoleń.  Moja mama przygotowuje je dla całej rodziny od lat, w okrągłym  kształcie, przypominającym cebularza lubelskiego.  Od wielu już lat także i ja staram się sprostać kultywacji rodzinnej tradycji pieczenia cebularza z serem, tak aby gościł  na naszym rodzinnym stole. a1 Gdzie ochota tam robota:) Złociste, lekko słodkawe ciasto drożdżowe, na które nakładamy  posiekaną cebulę z dodatkiem białego sera, śmietany, przypraw i maku.  Tradycja tego wyrobu  łączy żydowskie i polskie dziedzictwo kulinarne. Cebularz z serem/Cebulak -  gości na stołach mieszkańców gminy Krzczonów od wielu pokoleń ale był przygotowywany w innej formie -  jako duży pieróg –„piróg”. ania 2 Moja mama przygotowuje cebulaki dla całej rodziny od lat, w okrągłym  kształcie, przypominającym cebularza lubelskiego.  Kompozycja składników, z których wyrabiany jest cebularz z serem/ Cebulak, powoduje, że potrawa jest bardzo smaczna, aromatyczna i dostarcza organizmowi człowieka wielu korzystnych pierwiastków, m.in. ser-fosforu i wapnia, a cebula-bakteriobójczych związków siarki. Cebulak stanowi wyśmienitą i smaczną przekąskę na ciepło, podany np. z zimnym mlekiem, ale bywa też podawany na zimno z wiejskim masełkiem lub odgrzewany na patelni na maśle, jako energetyczne śniadanie. anki A więc do dzieła:) Składniki: Ciasto drożdżowe: 1 kg mąki pszennej, 8 żółtek, 10 dkg cukru, 8 dkg drozdy, 1/2 kostki klarowanego masła, 2 łyżeczki soli, 1,5 szklanki mleka. Farsz: 5 sztuk cebuli średniej wielkości, obranej z łupin, 0,5 kg białego sera, 150 ml śmietany 18%, szczypta cukru, 5 łyżek  maku, sól, pieprz do smaku. Wykonanie: Cebule pokrój, pokrusz biały ser, przesyp do miski. Wszystkie składniki, oprócz maku, połącz z przyprawami i śmietaną. Farsz przełóż na rozwałkowane ciasto i posyp makiem. Piecz w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez 20 minut. SMACZNEGO !!!! Anna Augustyniak